SEO content SDIM

In opdracht van SDIM Online Marketing Haarlem schreef ZIN Creatie SEO content. Door gebruik te maken van goede zoekwoorden is de website van de klant optimaal voor Google herschreven.  Natuurlijk ook voor andere zoekmachines, maar het mag duidelijk zijn dat Google maatgevend is. Het leuke is dat het teamwerk met een SEO Consultant voor het eindresultaat zorgt.

SEO content SDIM

 

Zoekwoordanalyse

Door eerst een zoekwoordanalyse te doen en daaruit de beste zoekwoorden te filteren, konden wij per pagina de teksten optimaliseren. De SEO aanpak is ook altijd om iedere pagina te optimaliseren voor een specifiek onderwerp, waar weer bepaalde zoekwoorden bijhoren. De klant had natuurlijk al een prima website, maar de teksten waren duidelijk door eigen mensen geschreven. Dat is dan te zien aan allerlei intern technisch jargon en vooral ook communiceren vanuit productkennis in plaats vanuit de kennis van de klant. De uitdaging als copywriter is vervolgens om de wereld van het Algoritme te combineren met de perceptie van de klant (bezoeker) en de inhoudelijk informatie over de producten die worden aangeboden.

 

Snel schakelen

De eerste pagina’s die opgeleverd werden waren meteen zo goed bevonden, dat de klant nog een extra deel in de website liet uitwerken optimaliseren. Door snel schakelen met alle partijen stond de content binnen een week na oplevering live. Mooie klus, prima resultaat. En nu is het verder weer meten, evalueren en verbeteren. Want zowel de concurrentie als Google staan nooit stil.

bedrijfsbrochure

Met de fonkelnieuwe bedrijfsbrochure van het Amerikaanse FirstEnergy introduceren we services voor Europese bedrijven die een vestiging in de US willen openen. Geheel in de huisstijl van het Amerikaanse Fortune 500 energiebedrijf, maar geschreven voor de Europese doelgroep. Hiermee komen we tegemoet aan de sterke behoefte aan informatiemateriaal dat aansluit bij vragen en voorkennis van Europese bedrijven.

Economische ontwikkeling

FirstEnergy heeft een verzorgingsgebied van vijf staten: Ohio, Pennsylvania, West Verginnia, Maryland enNew Jersey. Voor Amerikanen is dit volstrekt duidelijk, de gemiddelde Europeaan heeft echter geen idee waar deze staten zich bevinden. Met een pop up landkaart is dit nu in 1 oogopslag duidelijk. Daarnaast houdt FirstEnergy zich actief bezig met economische ontwikkeling in haar regio. Voor Europese gesprekspartners is het niet  vanzelfsprekend dat een energiebedrijf zich met economische ontwikkeling bezighoudt. De essentiële ‘why’ leggen we uit in de brochure: het publieke domein in Amerika was oorspronkelijk zeer beperkt en het stimuleren van economische ontwikkeling werd aan de markt overgelaten. FirstEnergy heeft in de afgelopen 10 jaar ruim 100.000 banen en 29 miljard aan kapitale investeringen mogelijk gemaakt.

Brochure spread, binnenwerk

Heldere boodschappen in US English, gericht op positionering, propositie en doelgroep

Cruciale kennis

De vestiging in Europa biedt toegang tot regionale data in de VS en biedt volledige begeleiding bij vestigingsplaatsonderzoek. Dit gaat in nauwe samenwerking met professionals van het Economic Development team ter plaatse. Zij kennen regelgeving, bestuurders, projectontwikkelaars, kennisinstituten en zakelijke netwerken. ‘Meet people who know people’ is de propositie  waar we de diensten aan vastpinnen!

Ook een brochure of folder laten maken, inclusief copy die het helemaal zegt? ZIN zorgt ervoor: 06 – 5376 5392

 

Bewijs van kunnen bij herkenbare bedrijven overtuigt het meest voor potentiële klanten in nieuwe marktsegmenten. Maar hoe vertel je het aan de doelgroep? Voor welke kanalen heb je welke content nodig? Canon levert een oplossing in klantcommunicatie voor bedrijven die muurvast zitten in beperkte IT-systemen. Een succesvol project bij een financiële dienstverlener vormt de inzet van een contentgedreven campagne.

Van content naar contact

Om de specifieke diensten te vertalen naar relevante content gingen we met technische consultants, sales en marketing om tafel. Want iedereen weet alles van zijn deel, maar niemand kan het samenhangend opschrijven. Zo ontwikkelde ZIN Creatie content voor de landingpage, een download met insights en social media posts om de content te pushen. Daarnaast ondersteunen we de sales consultant met DM berichten naar contactpersonen. Een mooie case die van content tot persoonlijk contact gaat.

Sterke business case

Financiële dienstverleners zitten ingeklemd tussen hun legacy systemen en constant veranderende omstandigheden. Bijvoorbeeld de wet- en regelgeving (AVG/GDPR), nieuwe producten of omnichannel communicatie. Dat levert grote beperkingen op en maakt hen kwetsbaar richting de toekomst. De kern van een financieel dienstverlener is echter service en klantgerichtheid. Dat vergt bereikbaarheid, zorgvuldigheid en gepersonaliseerde communicatie naar elke klant. Door het ontsluiten van informatie uit legacy systemen maakt Canon de weg vrij om up-to-date te zijn met de eisen van vandaag en morgen.

 

 

Voor Limoon in Haarlem ontwikkelt ZIN Creatie sinds kort content om het B2B-activiteiten van het reclamebureau te ondersteunen. De reactie van de eerste klant “Net als direct na ons gesprek ben ik wederom blij verrast. Je stelt goede vragen en ik vind het knap dat je zoveel goede dingen hebt onthouden en ook met de juiste toon weet te verwoorden in de opzet van het artikel”. Binnenkort gaan we weer op pad voor vervolgartikelen over de innovatieve werkwijze van dit bedrijf in de maakindustrie.

Thought leadership

In de zakelijke markt is innovatie de drijvende kracht om een sterke positie op te bouwen. De hoofdrol is daarbij niet weggelegd voor producten en diensten, maar voor het gedachtegoed dat erachter steekt. Natuurlijk verwachten inkopers en opdrachtgevers de vereiste kwaliteit en leverbetrouwbaarheid, maar dit zijn hygiënefactoren om mee te kunnnen doen. Om je te onderscheiden is niet alleen het doorvoeren maar vooral ook het uitdragen van een aansprekend gedachtengoed cruciaal. Anders dan concullega’s in metaalwarenindustrie, stelt dit bedrijf de mensen en klanten centraal in plaats van productie en techniek. Dit op basis van Quick Response Manufacturing (QRM). Dat heeft grote gevolgen voor de manier van werken, maar de resultaten zijn zeer positief. Met maandelijkse artikelen en social media posts laten wij dit zien en bouwen wij aan de bedrijfsnaam en thought leadership.

QRM en vertrouwen

Quick Response Manufacturing is een bedrijfsstrategie die tot doel heeft bedrijfsresultaten te optimaliseren door het verhogen van de reactiesnelheid en de flexibiliteit. Het productieproces wordt in verschillende productiecellen ingedeeld. Elke productiecel bestaat uit een productieteam met een verantwoordelijkheid om halffabricaten op de juiste manier te produceren en te assembleren. De teams hebben zelf de opdracht om de juiste keuzes te maken om het productieproces zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat zorgt er voor dat de teams verantwoordelijkheid nemen en gedreven zijn om doelen te halen. QRM  maakt dat productiecellen zichzelf corrigeren en optimaliseren zodat de levertijdens nog beter worden behaald en processen nog effectiever verlopen.

 

ZIN in 2019

We zijn goed van start in 2019! Maar liefst twee nieuwsbrieven, meerdere content campagnes, een video animatie en vijf case studies staan in de planning. Doorpakken met goede content is een trend die doorzet bij verschillende klanten. De allergrootste uitdaging voor hen is om daarbij met de blik van de buitenstaander naar de eigen activiteiten te kunnen kijken. Direct daarop volgt de kernbehoeft om precies goed neer te zetten waar het bedrijf voor staat. Dit is wat de belangrijkste opdrachtgevers hebben aangegeven eind vorig jaar.

Van A naar B begint bij A

Zelfkennis en zelfbeeld is een groot goed. De klassieker Think & Grow Rich van Napoleon Hill (meer dan 100 miljoen verkochte exemplaren), draait voor het grootste deel om zelfkennis. Als organisaties groter worden, is het vaak steeds lastiger om scherp in beeld te krijgen waar je als bedrijf voor staat en waar je voor gaat. Volgens Multicopy vindt maar liefst 40% van de ondernemers dat de communicatie niet uitstraalt waar het bedrijf voor staat. Voor de klant is deze interne worsteling echter irrelevant. Voor hem of haar staan jouw divisies, afdelingen en contactpersonen op één en dezelfde factuur. Samen vorm je de optelsom van het bedrag onder aan de streep. En als we A met B verbinden, zonder goed vast te spijkeren wie/wat A is: waar is B dan aan verbonden?

Geloofwaardigheid 

Van alle marketingplannen voor 2019 draait het grootste deel om het betreden van nieuwe markten met bestaande proposities dan wel het introduceren van nieuwe oplossingen voor bestaande klanten. In beide gevallen draait het om het realiseren van geloofwaardigheid. Want koopgedrag gaat om het oplossen van een probleem en het uitsluiten van risico: overstappen is leuk, maar hoe werkt dat dan precies? Bij welke klanten is dit al succesvol toegepast? Zo helpen wij Canon met case studies, content campagnes en social media posts aan geloofwaardigheid in nieuwe markten en (her)positionering bij de juiste contactpersonen. Bij ESI Eurosilo gaan wij voor de chemie-sector en nieuwe stortgoedsegmenten met bestaande silo-technologie. En bij VanderVeen Consultancy draait het, met nieuwsbrief en website, om vertrouwen en expertpositie binnen de corporaties in Nederland.

Empowerment

In de waan van de dag is stilstaan bij het zelfbeeld een luxe, maar zeker geen overbodige luxe. Het biedt namelijk ook houvast voor de eigen organisatie. Tijdens veel exercities en gesprekken blijkt dat er een beeld ontstaat waar sales en marketing naar zaten te zoeken. Het enthousiasme over wat ze eigenlijk aan het doen zijn, los van de ‘moertjes en bouten ‘van de oplossing, werkt dan aanstekelijk. Zoals een klant onlangs zei: “Het is voor mij empowerment. Hiermee kan ik met vertrouwen naar mijn klanten communiceren.”

Context is King. Context is een onmisbare wegwijzer waardoor we de weg weten in de dagelijkse communicatie. Dat ligt echt anders dan de versleten vloermat van Content is King. Toch is er niet heel veel aandacht voor context, terwijl ik mij besef dat ik continu met context bezig ben als ik schrijf. Al 18 jaar. Tijd om uit de doeken te doen hoe dat zit.

Context geeft betekenis

Wel eens een gesprek in de trein moeten aanhoren tussen twee mensen waar je na een half uur nog steeds niks van begrijpt? Dat is omdat je de context niet kent. Zakt de ene zwager naast de ander op de bank bij een verjaardag en zucht: ‘Was weer niks he?’ Zegt de ander: ‘Ach man, hou op, schei uit..’ Een fijn stukje male bonding voor Studio Sport-liefhebbers, maar een onneembaar bastion voor wie daarbuiten staat. Dus: content krijgt betekenis door de context. Context zorgt voor insluiting of uitsluiting.

Groeiende behoefte

In content marketing wordt de behoefte aan kwalitatieve content steeds groter. Dat kwaliteit nodig is om je te onderscheiden tussen steeds meer kwantiteit, daar is iedereen het over eens. Maar wat die kwaliteit dan precies is, daar wordt het vaak een beetje wazig. Vanuit de gedachte dat communicatie verbinding en dienstbaarheid inhoudt (Jan Bommerez, Flow en de Kunst van het Zakendoen) is het rekening houden met context essentieel voor het realiseren van kwaliteit. De gepercipieerde waarde is daarbij iets heel anders dan het product of de dienst zelf. Legendarisch voor mij is de introductie – lang geleden- van een kopieerapparaat met een 12 vaks-sorteerder met als omschrijving van de doelgroep: “People who need a 12 bin sorter”. Hilarisch, maar voor je het weet zeg je eigenlijk ook “People who need a 12 bin sorter..”

Context Specialist

Of ik nu voor woningcorporaties, verzekeringskantoren of verpakkingsproducenten schrijf, het komt neer op het over elkaar leggen van contexten van meerdere partijen. Die van de communicatiedame, de product manager, de inhoudelijke expert of projectleider en natuurlijk de lezer voor wie de boodschap bedoeld is. Allemaal zitten ze aan mijn bureau en trekken ze een wenkbrauw op zodra ik iets typ wat niet begrijpelijk of niet relevant is. Het wordt dan de ene zin na de andere verbouwen, net zolang tot iedereen het OK vindt. Eigenlijk is Context Specialist een betere benaming voor wat ik doe.

Deep Content versus Wide Content

Context is King, maar binnen de context moet je  nog wel met passende content komen. Daar is al heel wat kwantiteit aan verspijkerd. De toepassing van Deep Content versus Wide Content van Jason DeMers op Forbes vind ik heel bruikbaar. Wide Content behandelt een onderwerp vanuit toegankelijke context voor een breed publiek. Bijvoorbeeld hoe je productiever kunt zijn en minder stress krijgt, inclusief tips en tricks. Dat is vrijwel voor iedereen van toepassing. Dus uitstekend om aandacht van een groot publiek te krijgen. Je hebt dan wel weer meer concurrentie dan bij Deep Content. Bij verdiepende content ga je specifieke informatie bieden voor een niche, een beperkt publiek, waarvan je weet dat ze precies zoeken wat alleen jij biedt. Dat kost tijd, moeite en echte kennis.  Maar dat zijn nu eenmaal de standaardcomponenten van waarde.

Content marketing trend:  The Smiling Curve

Inmiddels zijn we al aardig aan het afzakken naar verdiepende content voor specialisten. Super als je er nu nog bent, applaus voor jezelf! Eén van de fenomenen die in deze context belangrijk is, is de Smiling Curve, zoals genoemd in FrankWatching Trends voor 2019 Veel organisaties werken volgens de gevreesde smiling curve. Die ontstaat doordat er veel geïnvesteerd wordt in strategie, waarbij de uitvoering slechts een ‘minor detail’ is. Het gevolg is allerlei schitterende strategieën die uiteindelijk maar magere content voortbrengen. “Allemaal leuk en aardig, maar waar moeten wij het nú dan weer over hebben?”

Meer empatisch vermogen

Creatie heeft blijkbaar nog altijd minder tastbare waarde dan strategie voor veel organisaties. De uitdaging is om contentcreatie uit het dal te krijgen en de Smiling Curve wat meer recht te trekken. Meer consistentie, meer diepte en dus meer empatisch vermogen is de komende tijd de manier om connectie te maken in een drukbevolkte marktplaats!

 

 

 

Storytelling

Een tijd geleden, toen Kevin Spacey nog salonfähig was, reageerde ik op een artikel van Tristan Lavender op Marketinfacts over de presentatie van de acteur over storytelling en marketeers tijdens Content Marketing World. De ene zin leidde tot de andere en zo ontstond er opeens een verhaal van een paar honderd woorden.

Verhalen werken door

Ik kreeg een enthousiaste reactie terug: @Bart: “Mooie reactie. Is een blog waard :) Je schrijft terecht: ‘Een verhaal is pas een goed verhaal als hij of zij die het leest zichzelf erin herkennen kan en zich daardoor erkent voelt.’ Bij deze beantwoord ik dan, enkele jaren later, alsnog aan de uitnodiging om er een blog van te maken. Zo zie je maar, verhalen werken door…

Wat is jouw verhaal?

Als ik iets geleerd heb in B2B dan is het wel dat verkopers verhalenvertellers zijn. Een goed verhaal verkoopt. Wat de mens in beweging brengt zijn verhalen: die van Obama (en Trump), van de auto van de buurman, van het verregende meisje met een keycord om en een collectebus voor de deur. En ja, dat heeft allemaal ook een financiële component, ook wel economie genoemd. Ook in spaanplaat en spijkers zit een verhaal, net als in HR Advies of Managed Print Services. De kern ervan heet: waarde. De kunst is om die te zien: vanuit het oogpunt van de ontvanger.

Herkenning is erkenning

Een verhaal is pas een goed verhaal als hij of zij die het leest zichzelf erin herkennen kan en zich daardoor erkend voelt. Het hoeft zelfs geen betrouwbaar verhaal te zijn, gezien de brandhaarden in de wereld, of die paar keer dat ik goed opgelicht ben op vakantie met een knap staaltje straattheater. Als copywriter is de letterlijke vraag aan mij om het verhaal in organisaties en hun voortbrengselen te zien dat echt is en ergens op slaat. Zowel voor de opdrachtgever als voor iedereen waar het voor bedoeld is. Ben je dan een artiest of een verkoper, zoals in het Marketingfacts artikel geopperd wordt? Geen van beide. Of beter: allebei, aangezien een goede verkoper naar mijn bescheiden mening een artiest is en een succesvolle artiest zijn boodschap weet te verkopen.

Verbinding

En dan komen we bij de Kern van de zaak: communicatie impliceert verbinding en dienstbaarheid. Ja, dienstbaarheid aan de ander, WIFM zoals dat heet. En dat verkoopt. Want verkopen en zakendoen is niets anders dan de uitruil van waarde: dat het geleverde voldoet aan de verwachting en dat de opdrachtgever op zijn beurt goed is voor zijn geld. Marketing wordt voor van alles en nog wat uitgemaakt, vaak door mensen die er geen verstand van hebben. Maar wat ik concludeer na ruim 18 jaar B2B-praktijk is dat marketing neerkomt op twee simpele principes: ‘Creëer Waarde’ en ‘Communiceer Waarheid’. Het klinkt simpel, maar is om de dooie dood niet eenvoudig, want: wát is waarde en wát is werkelijk waar? Dat maakt ons vak mateloos interessant en geeft het onschatbare waarde. Kijk, da’s nou eens een goed verhaal!

 

Vraag: waarom?

Ooit heb ik tijdens mijn studie geleerd dat ‘Waarom’ een confronterende vraag is. En dat is het ook. Waarom zou je dit lezen? Waarom schrijf ik dit nou eigenlijk? ‘Waarom’ dwingt tot eerlijkheid. Althans als je tot enige mate van relevantie wilt komen. En dat is waar het steeds meer om gaat.

Waarom?

Niet voor niets groeide Simon Sinek uit tot de meest besproken leiderschapsdenker door zijn boek ‘Start with the Why’. Niet dat ik het daaruit gehaald heb, maar het geeft wel aan hoe essentieel deze vraag is. Dus waarom je dit zou moeten lezen is omdat je iets aangereikt krijgt dat enorm krachtig is in marketing en communicatie. Ik schrijf dit omdat ik je deelgenoot wil maken van iets wat ik geleerd heb in talloze brainstormsessies, briefings en introductiegesprekken.

De kern

Waarom wil ik dat dan? is de logische volgende vraag. Als we dan toch eerlijk zijn: omdat ik zo mijn ervaring kan tonen. Dat is weer goed voor gunning en vertrouwen, waardoor er nieuwe relaties ontstaan – met alle gevolgen van dien. Het belangrijkste is eigenlijk dat ik een prangend gevoel heb dat er iets is dat gewoon béter moet kunnen. En dat is dat deze vraag zo flinterdun aan bod komt bij het besteden van serieus veel tijd en geld aan marketing en communicatie. En dat terwijl het een open deur is voor trefzekere uitrol van projecten. Het geeft richting aan lastig te duiden projecten en boodschappen. Waarom die lastig te duiden zijn? Omdat – vooral wanneer er uiteenlopende stakeholders zijn – de drijfveren en doelen dan niet helder zijn. Je probeert dan met informatiehagel op een bewegend doelwit te schieten. De vraag die ongrijpbare kwesties weer op de grond zet is simpelweg: Waarom  doen we dit nou? De optie om het gewoon niet te doen bestaat namelijk ook. Bespaart iedereen tijd, geld en moeite. Alleen heeft dat ook weer zijn consequenties… En het zicht op die consequenties levert vaak weer een heldere motivatie op. Zo weten we weer waar we mee bezig zijn. Vraag 3 keer ‘Waarom’ en je zit op de Kern van de zaak.

Produceren versus communiceren

In de waan van de dag, met uitpuilende mailboxen, meetings en hopeloos groeiende todo-lists, is stilstaan bij het Waarom der Dingen echter wel een luxe. ‘Waarom’ is een gepasseerd station en je moet gewoon zorgen dat het gebeurt. Dat heet management. Er moeten blogs komen, whitepapers, nieuwsbrieven, landing pages, case studies en video’s, van alles voor elke stap in de klantreis die bij voorkeur eindigt bij de debiteurenafdeling van je bedrijf. En dus produceren we enorme hoeveelheden content voor steeds meer middelen. Door de uitvoerende disciplines wordt Waarom dan hard voorbij gelopen door Wat (Wat moet het worden?). Al snel gevolgd door Hoe (Hoe gaan we het doen?) en Wanneer (Wanneer is het klaar?).

Waarheid

De vraag waar alles mee begint en eindigt is echter Waarom. Waarom doet je bedrijf wat het doet? Waarom moet de klant daarvoor kiezen? Bij briefings wordt direct afgetrapt met wat er voor nieuws geleverd wordt en wat er gemaakt moet worden: een landingspagina, een video, corporate brochure, website en ga zo maar door. Maar vanuit communicatie-oogpunt moeten dan meestal nog wat Waaromvragen beantwoord worden. De klant wil namelijk maar 1 ding weten: Waarom is dit interessant voor mij? Verbeter je marketing door vaker Waarom te vragen en naar waarheid te zoeken. In waarheid schuilt waarde: jouw waarde als professional.

Hotspot

Op het kruispunt van het Waarom van je businesss en het Waarom van de klant zit de hotspot. Hier ontstaat toegevoegde waarde en bijgevolg financiële tegenwaarde. Prijs is alleen een probleem als er geen waarde tegenover staat. Hoe duidelijker het Waarom in producten, diensten en communicatie zichtbaar is, hoe aantrekkelijker je wordt voor iedereen die dit aanspreekt. Dit is de kern van het ZIN Brandingmodel. We kennen allemaal de iconische voorbeelden van Apple of Coolblue. Dit zijn natuurlijk de Prima Dona’s in marketing, maar ook als je raamkozijnen produceert, mammoet-silo’s bouwt of financiële software ontwikkelt, ben je van betekenis in het leven van serieus veel mensen. Mensen die bereid zijn daar facturen voor te betalen. Als je begrijpt wat hen drijft om dat te doen, weet je wat het bestaansrecht van je business is. Waarom het er mag zijn dus.

Hoe je al dit moois in pakkende content omzet is weer een ander verhaal. Daar gaan we een andere keer weer een fijne blog aan wijden. Wil je graag meer inspiratie en een frisse kijk op zaken? Maak geheel vrijblijvend een afspraak. Dan gaan we een keer goed zitten voor jouw allesbepalende Waarom, en hoe die zichtbaar is in wat je doet!