Een merk is wat mensen merken
Je merk is niet je logo of je huisstijl, maar de positie en de beleving in het hoofd van je doelgroep. Die breinpositie ontstaat door het geheel van overtuigingen en ervaringen met je bedrijf. Bouwen aan je merknaam is dus bouwen aan consistente overtuigingen en ervaringen op alle raakvlakken. Dat overstijgt marketing, want dit gaat over álle afdelingen en disciplines. Daarom is dit een merkmodel dat samenhang vanaf de kern laat zien.
Oorspronkelijke drijfveer
Een bedrijf of organisatie ontstaat vanuit een drijfveer, een gedachte dat iets beter kan of gewoonweg anders moet. Een gebrek (gat in de markt) dat nodig ingevuld moet worden met wat je als bedrijf of ondernemer liever doet en beter kan dan wie dan ook! De verbinding met hen voor wie de wereld er dankzij jouw drive beter uit gaat zien, zit verankerd in deze kern. De hot spot is waar de missie van je bedrijf kruist met die van anderen: de specifieke doelgroep voor wie je als bedrijf relevant bent. Hoe kleiner je niche, hoe groter je business.

Mensen, middelen, methoden
Om de kerngedachte te realiseren werk je als bedrijf continu aan de juiste mensen, middelen en methoden. Dat betekent de juiste mensen op de juiste plek, gestroomlijnde processen, ICT-inrichting en applicaties, fysieke locatie, supply chain management, enzovoorts. Dit proces is nooit klaar, want verandering is de enige constante in een technologie-gedreven sector. In het tijdperk van de klant zijn winnaars de bedrijven die in staat zijn om breuklijnen in de klantervaring te signaleren én er wat aan te doen. Digitalisering en excellente klantbeleving staat dan bovenaan de prioriteitenlijst van CEO’s en directies.

De marketingschil
Wanneer mensen, middelen en methoden goed in elkaar grijpen, vertaalt zich dat in concrete Producten (diensten) tegen geaccepteerde Prijzen door middel van effectieve Promotie en Plaatsen van verkrijgbaarheid oftewel de vier P’s van de klassieke marketing.
Dat kunnen er best meer zijn, maar de kern is de marketing en je systeemlaag onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn! Een botte helpdeskmedewerker of een beperkend ERP-systeem maken snel korte metten met de mooie beloften op je website. Inconsistente klantervaring, voor en na de aankoop, zijn een valkuil voor veel bedrijven, vooral wanneer de focus alleen op sales en marketing ligt. B2B marketing heeft dan ook een bredere scope dan alleen communicatie en promotie.

Cirkel van vertrouwen
Rond de kerngedachte, mensen, middelen en methoden en de marketingschil ontstaat de Cirkel van vertrouwen. Dit is de cirkel van je klanten, ketenpartners, leveranciers en ambassadeurs. Omzet, leads en nieuwe business komen niet uit de blauwe lucht vallen, maar uit deze cirkel. De Cirkel van vertrouwen is de verdiende plek van jouw bedrijf in de markt.
Het is ook de plek waar believers en ambassadeurs je bedrijf promoten. New business ontstaat vrijwel altijd via de Cirkel van vertrouwen doordat mensen aan anderen vertellen dat ze bij jou moeten zijn op basis van een consequent goede klantbeleving. Zo kan het zijn dat er volop business is ondanks een verouderde website of gebrek aan ‘echte marketing’. Wat nu als je daar wél gas op geeft?

Het complete plaatje
Het holistisch merkmodel toont het hele plaatje: vanuit de kern naar de buitenste schil. Achter een sterk merk staat altijd een sterke organisatie die consequent de merkbelofte waarmaakt: in social media posts en een glasheldere website, maar ook in het eerste contact, de accurate offerte, soepele orderafhandeling, projectmatige levering, facturering en perfecte nazorg. Hoe zit jouw bedrijf hierin? Wat merken mensen van jouw merk?
Hoezo integraal?
VERTEL EENS MEER OF STEL GEWOON JE VRAGEN
Hoe goed past het huidige merkprofiel bij je bedrijf? Wat als klanten, account managers en medewerkers daar anders tegenaan kijken? Niemand kijkt voor zijn plezier in de spiegel. Toch zit precies daar het onderscheidend vermogen! Ik laat bedrijven beter kennismaken met zichzelf, zodat zij zich beter kenbaar kunnen maken aan anderen.